中文
Select Page

You may also like

Featured
Get ready for UnWined Subiaco – WA’s premium wine and food festival

Get ready for UnWined Subiaco – WA’s premium wine and food festival

This year, UnWined Subiaco returns to Market Square Park for the largest showcase of WA wineries in the state. With...
Experience Mozart by Candlelight with Perth Symphony Orchestra

Experience Mozart by Candlelight with Perth Symphony Orchestra

Set in the stunning St George’s Cathedral, flooded by candlelight, Perth Symphony Orchestra will bring to life the music of...
Hip hop legends stand tall on the big issues

Hip hop legends stand tall on the big issues

Perth is about to be treated to an extraordinary collaboration from some of the heaviest hitters in local hip hop,...

Icon Architect Designed and Built City Beach Home

    Details

      Description

      Light and space successfully combine to create this three storey abode.

      With commanding panoramic views of the Indian Ocean, the owners of this City Beach site wanted to maximise their ocean views and enjoy their lifestyle over three storeys.

      The design had to cater for the clients’ older children as well as an expanding art collection. A request for a large well-lit wall to hang art was part of the brief.

      An artist himself, the client also wanted an existing double-brick garage to be retained on-site and converted into a studio.

      The challenges of designing living spaces over three levels and conforming with council requirements and neighbours’ concerns fell upon the architectural talents and skills of Gavin Lee from ICON Architect Designed and Built. The design is a product of maximising the potential of the site and satisfying the specific design requirements to suit the clients’ individual lifestyle.

      On entry, guests proceed up steps and walk past landscaped areas before being confronted with a tranquil pond adjacent to the large double door entry. A three-storey curved split-face brick wall forms the focal point of the landscaped northern courtyard, reminiscent in form and materiality of the surrounding dunes that line the view across the road.

      The ground floor consists of two king-size bedrooms, which share an ensuite, a two-car garage with dumb waiter, laundry, gym with sauna and powder room, and the entry. All the exposed concrete floors have floor heating and have been sealed with a coloured epoxy to ensure a consistent surface texture. The stairwell adjacent to the curved wall leads to the parents’ area on the first floor.

      This level contains a theatre room, which can also double as a bedroom with an attached bathroom, kitchenette and robe; and the master bedroom combined with a huge walk-in dressing area and ensuite. The ensuite has been modelled along European lines with the toilet attached from the floor, double stone vanity top and a large wet shower area. The entire floor area acts as a shower as it has no curtain, glass door or screen. A timber tread staircase leads to the third level living area. 

      Upon entering this level there are stunning views of the Indian Ocean that extend as far as the wind farm on Rottnest Island. The social hub of this space is the imported italian kitchen which has been intelligently placed at the rear. It looks onto the meals and sitting area through to the large balcony with its spectacular views.

      A separate dining area capable of seating 20 people is off to one side so as not to distract from the view. This dining area has its own floor-to-ceiling window spanning the full length of the room.

      The house was one of the first to achieve a four-star energy efficiency rating using FirstRate when the rating system was first introduced. The essentials of achieving a four-star rating include the clever use of materials, orientation of the building on-site for maximum solar penetration and maximising the catchment of prevailing breezes and the careful placement and size of window openings. These principles have been strictly adhered to as the client didn’t wish to install any form of air-conditioning. 

      Related

      Icon Architect Designed and Built Mosman Park Home
      Icon Architect Designed and Built 2009
      Icon Architect Designed and Built 2008

      Location

      SCOOP