中文
Select Page

You may also like

Featured
Get ready for UnWined Subiaco – WA’s premium wine and food festival

Get ready for UnWined Subiaco – WA’s premium wine and food festival

This year, UnWined Subiaco returns to Market Square Park for the largest showcase of WA wineries in the state. With...
Experience Mozart by Candlelight with Perth Symphony Orchestra

Experience Mozart by Candlelight with Perth Symphony Orchestra

Set in the stunning St George’s Cathedral, flooded by candlelight, Perth Symphony Orchestra will bring to life the music of...
Hip hop legends stand tall on the big issues

Hip hop legends stand tall on the big issues

Perth is about to be treated to an extraordinary collaboration from some of the heaviest hitters in local hip hop,...

Breust Residence

Residential new build

    Details

    • Residential:Building Designers

    Description

    + Petra Street, Bicton

    + 474m2

    + 2011-2012

    + Concept Design, Design Development, Development Application + Construction Documentation

    Situated on a narrow block in leafy Bicton, is a playful arrangement of contrasting materials and forms in a striking two-storey residence. Upon approach, the foreground is occupied by an organic timber clad structure, housing the generous garage and store. The entrance to the front door through the landscaped surrounds is punctuated by the view of an orthogonal concrete box framing the first floor volume, with a dynamic steel sunshading device to the slit window reaching down to create a quirky seat at the water’s edge below.

    Though the articulation of the main residence is an extruded concrete rectangle, the arrangement of spaces within creates two solid pavilions linked by glass. The arrangement of spaces, mass and orientation were driven by passive solar design principles. The solid pavilions protect the glass volume from the east and west, and are all located to enable a north facing living area and outdoor space. The location of glazing maximises exposure to the northern aspect, with the overhang of the articulated concrete box providing shading along with external louvres to the first floor. It is anticipated that this residence will achieve an exceptional energy rating through its innovative design.

    The entry procession alongside the first solid pavilion, encased by glass on its roof, accentuates the view of the garden beyond and sky above. The entry unexpectedly leads directly to the impressive two-storey volume of the main living area between the two pavilions. The fine stair structure with its rod supports and balustrade create the backdrop of this volume to one side, with its two long sides being encased in glass. The full height glazing not only maintains this main living area as an extension of the outdoors - with gardens and water on either side - but also allows for natural cross ventilation to cool the space efficiently and naturally without mechanical intervention or air conditioning. The view of water has been created through the use of glass to the side of the above ground lap pool, mimicking the extent of the volume between the two pavilions.

     

     

    + FINALIST NEW RESIDENTIAL BUILDINGS OVER 450SQM AT 2015 BDAWA DESIGN AWARDS
    + FINALIST RESIDENTIAL INTERIORS AT 2015 BDAWA DESIGN AWARDS
    + FINALIST RESIDENTIAL SUSTAINABLE BUILDINGS AT 2015 BDAWA DESIGN AWARDS
    + HIGHLY COMMENDED ARCHITECTURE SINGLE RESIDENCE AUSTRALIA AT INTERNATIONAL PROPERTY AWARDS - ASIA PACIFIC 2014

    Related

    Warehouse Apartment
    Trades Hall
    Thomas Building
    Poppy Residence
    Matilda Residence
    KMC House
    Kingsway Gardens Apartment
    Dunn & Walton
    Cordingley's Surf City
    Comsupply

    Location

    SCOOP